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Mr. Roland Damasco

Trinity Force Corporation
19224 E. Walnut Drive, Unit D
Industry, California 91748

Dear Mr. Damasco,

This refers to your correspondence and sample to the Bureau of Alcohol, Tobacco,
Firearms and Explosives (ATF), Firearms Technology Industry Services Branch
(FTISB), requesting clarification pertaining to a device referenced as a “TRINITY
FORCE AR PISTOL STABLIZER/BRACE”. You state that the AR Pistol Stabilizer “is
not made to be shouldered when firing and is solely designed to aid individuals when
firing with the support of the forearm

For your reference in this matter, the amended Gun Control Act of 1968 (GCA),

18 U.S.C. § 921(a)(3), defines the term “firearm” to include any weapon (including a
starter gun) which will or is designed to or may be readily converted to expel a projectile
by the action of an explosive...[and] ...the frame or receiver of any such weapon....

Also, with respect to the definitions of “handgun” and “pistol” under Federal statutes and
regulations, you may be aware that the GCA, 18 U.S.C. § 921(a)(29), defines “handgun”
to mean, in part: ...a firearm which has a short stock and is designed to be held and fired
by the use of a single hand....

Additionally, 27 CFR § 478.11, a regulation implementing the GCA, defines “pistol” as:

...a weapon originally designed, made, and intended to fire a projectile (bullet) from one
or move barrels when held in one hand, and having (a) a chamber(s) as an integral
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part(s) of, or permanently aligned with, the bore(s); and (b) a short stock designed to be
gripped by one hand and at an angle to and extending below the line of the bore(s).

Please note also that the GCA, 18 U.S.C. § 921(a)(7), defines the term “rifle” to include a

weapon designed or redesigned, made or remade, and intended to be fired from the
shoulder....

Finally, the NFA, 26 U.S.C. § 5845(a)(3), defines “firearm” to include a rifle having a
barrel or barrels of less than 16 inches in length....

While the attachment of certain stabilizing brace devices to some handguns has been
approved by ATF in the past, arm stabilizing brace devices were originally submitted to
FTISB for classification as a product that was designed and intended to assist
handicapped shooters to maintain control of a specific type of handgun.

Your submitted device is designed to slip over round AR-15 pistol type receiver

extension/buffer tubes. It utilizes a clamping arrangement on the forward portion of the
device.

TRINITY FORCE AR PISTOL STABLIZER/BRACE
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FTISB research has determined the average length of pull found on shoulder-fired
weapons is approximately 13.5-14.5 inches. As previously stated, a stabilizing brace is
not designed to be shouldered and therefore should not have a length consistent with
shoulder stocks if it is not intended to change the firearm classification to a rifle or
shotgun.
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ATF confirms that if used as designed to assist shooters in stabilizing a handgun while
shooting with a single hand, and the stabilizing brace is installed on an AR-15 type pistol
so that the distance from the face of the trigger to the rear of the device is less than 13 72
inches-the device is not considered a shoulder stock and therefore may be attached to a
handgun without making a NFA firearm.

We caution that these findings are based on the sample as submitted. If the design,
dimensions, configuration, method of operation, or materials used were to be changed,
our determination would be subject to review. Your sample firearm will be returned via
your provided USPS Priority Mail return shipping label.

Finally, because State laws and local statutes can exceed Federal firearms laws in scope,
we advise you to confirm that the installation of a “TRINITY FORCE AR PIST OL
STABLIZER/BRACE onto an AR-15 type pistol does not violate any State laws or local
ordinances where the device will be marketed or possessed in conjunction with AR-15
type pistols. ATF generally does not offer opinions pertaining to comparisons between
Federal law or rulings and State law or local ordinances.

We thank you for your inquiry, and trust the foregoing has been responsive to your
request.

Sincerely yours,
~ yy

2, R~ ot
Michael R. Curtis
Chief, Firearms Technology Industry Services Branch



